Oscar 2017: ismét magyar siker!

Oscar 2017Oscar 2017

Egyedülálló módon indult az idei Oscar-gála, s a hangulatot már az első percekben megalapozta Justin Timberlake és táncos csapata. A különlegesség az volt, hogy a közönség sorai között lépett be a Kodak Theaterbe az énekes, és adta elő a Can’t Stop the Feeling-et. Miután az egész terem önfeledt táncba kezdett, Jimmy Kimmel indította a műsorvezetést nem kevés humorral fűszerezve. Felmerült többek között Mel Gibson neve, de Matt Damon is megkapta a magáért súlyfeleslege miatt.

Várható volt, hogy a Kaliforniai álom számos díjat bezsebel majd, ám akadtak meglepetések is az est folyamán. Többek között az is, amikor a díjátadóra Los Angeles-i turistákat buszoztattak be. Ugyan benne van a pakliban, hogy mindez beépített statisztákkal zajlott, de ha mégsem, akkor viszont tényleg őszinte volt a meglepődés, amikor Kimmel bemutatta őket az első sorban helyet foglaló sztároknak. Az egyik szerencsés még Jennifer Aniston napszemüvegét is megkaphatta. A show ezzel nem ért véget, hiszen az est házigazdája óránként léggömbök segítségével finomságokat juttatott a közönség soraiba, hogy valahogy sikerüljön végigülniük a díjátadót a várva-várt after party-ig.

Magyar siker – újabb magyar oscar – Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje

A legjobb film díját a Holdfény nyerte. A női főszereplők közül Emma Stone örülhetett, a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat pedig Casey Affleck tudhatta magáénak. Női mellékszereplőként Viola Davis, férfi mellékszereplőként pedig Mahershala Ali kaphatott szobrocskát, szintén a Holdfényben nyújtott alakításáért. Ismét örvendhettünk hazai diadalnak is. A Saul fia hatalmas sikere után a rövidfilm kategóriát Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte. A rendező a fél stábot a színpadra vitte, és tömör beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek jelentik a reménységet egy jobb jövő megteremtése érdekében. Mivel Hollywood csillagai is kivétel nélkül azonosulni tudtak a gondolattal, így a magyar csapat nagy taps kíséretében hagyta el a színpadot.

A Kaliforniai álom sikerei mellett természetesen szót érdemelnek olyan filmek is, mint a legjobb vágás díját elnyert A fegyvertelen katona, mely egyébként a legjobb hangkeverés díját is magáénak tudhatja. Vizuális effektek kapcsán A dzsungel könyve vihette a pálmát, hangvágás tekintetében pedig a különleges sztorival bíró Érkezés lett díjazott. A legjobb animációs film a Zootropolis lett, ami kicsik és nagyon számára egyaránt tanulsággal bír, és könnyeket csal a szemekbe.

A kétségkívül jól megszervezett gála azonban nem maradhatott el baki nélkül, ugyanis a legjobb film kihirdetésekor Warren Beatty és Faye Dunaway rossz filmet nevezett meg, és az akkorra már hat jelölést besöpört Kaliforniai álom nevét mondta. Már az egész gárda a színpadon ünnepelt, amikor kiderült, mégiscsak a Holdfény nyerte a legjobb filmnek járó díjat. Ugyan Warren Beatty igyekezett megmagyarázni a kellemetlenséget, de a helyzet mondhatni menthetetlen volt. Ennek ellenére azonban elmondható, hogy számunkra egyértelmű sikerrel zárult a gála, hiszen Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A jövőben érdemes a kötelezően megnézendő alkotások listájára felvenni az immáron Oscar-díjas alkotást.

Köszönjük ha megosztod