A kicsik kényeztetése: a babamasszázs

Babamasszázs, baba, mamaAnya babamasszázsolja a gyermekét

A babamasszázs során nemcsak erősödik a gyerek-szülő kapcsolat, hanem a babák érzelmi fejlődését is pozitívan segíti.

A csecsemő masszázs segíti az immunrendszer működését, serkenti a vérkeringést, csökkenti a stresszt. Fájdalomcsillapító hatása is van, és segíti a megfelelő emésztést. A masszírozás során mind az anyuka, mind a baba megismeri a kicsi testét, akinek ezáltal is fejlődnek érzékszervei. Azok a babák, akiket rendszeresen masszíroznak, jobban és mélyebben alszanak, így fejlődésük kiegyensúlyozottabb, mint más csecsemőké. Megfigyelték, hogy a masszázs segít számukra feldolgozni a környezetből őket ért rengeteg ingert, és nagyobb korukban sem lesznek hajlamosak az agresszív viselkedésre, vagy a depresszióra. A babamasszázs az anyuka számára is jótékony lehet, ugyanis a szoptatási időszak alatt fokozza a tejtermelést.

Mikor kell elkezdeni a babamasszázst?

Ezt a fajta foglalkozást általában két hónapos kor körül javasolt elkezdeni, és a babaápolás mindennapi részévé tenni. Néhány szabályt azonban be kell tartani a picik védelme érdekében. A csecsemők bőre nagyon érzékeny az érintésre, ezért először hozzá kell szoktatni őket ahhoz, hogy élményként és ne macerálásként éljék meg mindezt. Ahogyan a fürdetésnél, a masszázsnál is legalább 24-26 fok körül kell lennie szoba hőmérsékletének, hogy ne fázzon meg a baba. Fontos, hogy kezünk tiszta, meleg legyen, és körmeinkkel, ékszereinkkel ne sértsük meg a bőrét. Számtalan masszázsolaj közül válogathatunk, a legjobb, ha a levendula-, a mandula-, vagy a kókuszolajat használjuk. Az első alkalmakkor érdemes csak egy-egy testrészt masszírozni, pár perces időtartamban, hogy a baba megszokja ezt a fajta foglalkozást. Amikor már nem idegen számára az érzés, akár 20-30 percre is növelhetjük a masszázs idejét.

Babamasszázs hol érdemes kezdeni?

Érdemes a lábakkal kezdeni a programot és csak ezután áttérni a karjaira és a törzsére. Fontos szabály, hogy közvetlenül etetés után soha ne masszírozzuk a baba hasát. A mellkassal is nagyon óvatosan kell bánni, ezt a területet nem szabad nyomkodni, csak finoman simogatni. A karok masszírozásánál a könyök ízületekre nagyon kell vigyázni, mert könnyen sérülhetnek. A hát és a fenék masszírozása a kicsik kedvence. Az arc masszírozását azonban nem minden baba tűri el. Beteg, lázas, kiütéses, frissen oltott csecsemőt tilos masszírozni. A legmegfelelőbb időpont a masszírozásra, ha a kicsi éber, de nyugodt. Ha álmos, vagy éhes, nem járunk sikerrel, és akkor se erőltessük, ha láthatóan nincs hozzá kedve.

Köszönjük ha megosztod